Sable Close

Sable Close 1

Accessible low threshold design

In this residential extension project for a client with mobility issues accessibility was a key driver for the design. The extension provided the client with a new bedroom at ground floor level, a WC and shower and enlarged kitchen/dining facilities. Spaces were set out with wheelchair access in mind including the installation of access ramps to the front and rear of the house, the use of double acting internal doors, an approved Doc. M compliant WC and shower and level threshold access to the patio.

At every stage of meeting the client’s mobility needs we were also keen to provide them with quality finishes and enjoyable spaces. Contemporary finishes and fixtures used in the shower room are not only practical to use but do not compromise on aesthetic quality. The extended flat roof not only provides shading to reduce solar gains through the large windows and doors, but the integrated pergola also enhances the character of the patio space which has low threshold wheelchair access from both the bedroom and dining room. The patio is enhanced further by the addition of raised flower beds which are accessible for maintenance and visible from within the dining area. Finally, the low window sill in the dining area not only provides this space with a better visual connection to the garden, but the sill is also useable as a seat which allows the dining table to be closer to the wall to leave space for wheelchair access behind.

Our client for this project said that; ‘Archangel were straightforward, professional and pleasant to deal with. The finished work not only meets our specific needs, but also looks good. They and the builders did a quality job. Archangel were recommended to us by a friend and we would certainly recommend them in our turn.’

 

Main Contractor: Abbeyvale Builders Ltd
Structural Engineer: Grant Consultant Engineers